26 april 2020

Stichting 100 jaar

Jan Mankes

15 oktober 2020

Witte konijnen in herfstbos, 1911, 20,5 x 26 cm, part. coll.

Nest met eieren, 1913, 14,5 x 19,5 cm, part. coll.

Open wedstrijd

"In de geest van Jan Mankes"

Vanaf donderdag 1 oktober t/m 14 november zijn de werken te zien geweest in het centrum van Eerbeek bij diverse ondernemers. Klik op de logo's voor de website.

1e prijs - Marije van den Berg - "Broos" - foto

2e prijs - Corina Blom - Gerdyksterwei - droge naald ets

publieksprijs - Brigit Jonkers - drieluik musjes - acryl op papier

De foto van Marije van den Berg is unaniem door de vakjury gekozen tot beste werk van de inzendingen. De uitstraling van de foto, met een duidelijke verwijzing naar de zelfportretten van Mankes, met dezelfde kwetsbaarheid, was de doorslaggevende factor. De compositie, de kleuren, de zachtheid van de foto, de subtiele belichting en de ruimtelijkheid zijn elementen die de foto erg sterk maken. Ondanks dat het een foto is heeft het werk ook sterke schilderachtige eigenschappen. Een eigentijdse vertaling en daarmee een prachtige hommage aan van het werk van Mankes.

De droge naald ets van Corina Blom is ambachtelijk goed gedaan. Ondanks het kleine formaat is het een beeld dat indringend is. De dromerige sfeer, de ruimtelijke werking, de afwezigheid van details zijn sterke punten in deze ets. De avondstemming is op een bijzondere manier aanwezig, een sfeer die Mankes ook goed wist te vangen in zijn schilderijen. De nuances in de donkere partijen (op de foto minder zichtbaar) maken het werk tot een levendig geheel, waar je naar kunt blijven kijken. Mankes waardig.

Een drieluik met jonge musjes, een prachtig onderwerp met een vertederende sfeer. Jonge musjes die de wijde wereld in moeten vliegen zonder ooit gevlogen te hebben. De liefde voor de natuur spreekt uit dit drieluik, belangrijk omdat in Nederland het aantal mussen terug loopt. Zo aansprekend dat dit werk ruim 1300 mensen zo heeft aangesproken dat ze hierop hebben gestemd.

De juryleden waren: Nard Kwast, Lux Buurman en Boris Ariaens