Op de oproep in het Brummens/Eerbeeks Weekblad kwam een leuke reactie binnen:

.

Het schilderij ‘Wit Paard’ van Jan Mankes speelde een rol in het leven van mijn grootmoeder (opoe) Grietje de Jonge-Clobus en ook in het leven van mij, Jan de Jonge jr., als laatste schipper op het Apeldoorns-Dierens Kanaal. Opoe was schippersvrouw naast haar man Jan de Jonge, in Groningen op de ‘Maria’ (zie foto). Zelf liep zij vaak in de jaaglijn, maar soms werd er een scheepsjager ingehuurd en zelf hebben ze ook een paard gehad. Zij leefde van 1903 tot 1979. Opoe had een reproductie van het schilderij ‘Wit Paard’ van Jan Mankes en wij noemden het altijd ‘Het peert van Opoe’. Ze had – om onbekende redenen – de achtergrond groen beschilderd, maar de afbeelding bleef duidelijk herkenbaar als het schilderij van Jan Mankes. Toen ze overleed, kwam de afbeelding in ons bezit. Zo speelde het ‘Wit Paard’ al een rol in het leven van mijn familie in Groningen, zonder dat bekend was dat het in Eerbeek was geschilderd, waar mijn vader Jan de Jonge en ik sinds de zestiger jaren op het Apeldoorns-Dierens Kanaal voeren.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief die wordt uitgegeven wordt door stichting 100 jaar Jan Mankes. De stichting organiseert in 2020 allerlei activiteiten ter ere van het feit dat Schilder Jan Mankes 100 jaar zou zijn geworden.

Uw gegevens worden niet doorverkocht of gebruikt voor commerciële doeleinde. Door de gegevens in te vullen verleent u automatisch toestemming voor het gebruik van uw privé gegevens voor het kunnen ontvangen van onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw aanmelding en de eerst volgende nieuwsbrief zal u zo spoedig mogelijk worden toegestuurd.